close-up-solar-panel

Elektrik: Bekalkan 6.8 juta isi rumah dengan panel semikonduktor solar percuma

28 May 2023 / By admin
Mengurangkan bebanan bil elektrik

 

KUANTAN: Kerajaan disaran membekalkan panel semikonduktor solar percuma kepada kira-kira 6.8 juta isi rumah di negara ini untuk mengurangkan bebanan bil elektrik rakyat bagi tempoh jangka masa panjang.

Kerajaan memperkenal tenaga solar

Yayasan Pengguna Negara Malaysia (YPNM) berpandangan, sudah sampai masanya  kerajaan memperkenal tenaga solar secara lebih menyeluruh kepada semua pengguna kerana ia bersih dan mudah didapati.

Panel solar adalah cara terbaik untuk rakyat menjana tenaga elektrik sendiri sekali gus mengurangkan bebanan bil elektrik dan menyumbang kepada kelestarian alam semulajadi.

Mewajibkan pemasangan panel solar

Bercakap kepada Utusan Malaysia, Presiden YPNM, Datuk Mohd. Firdaus Abdullah berkata, kerajaan perlu mewajibkan semua bangunan, perniagaan dan perindustrian memasang panel solar untuk mendapatkan tenaga
elektrik di premis mereka.

Katanya, yayasan itu juga mencadangkan agar semua pemaju perumahan diwajibkan memasang terus panel solar dan menyerap kosnya dalam jualan rumah serta bangunan kedai sebagai syarat kelulusan mendapat lesen pemaju.

“Untuk pengguna isi rumah, panel ini boleh dibekalkan secara percuma. Bagi premis perniagaan dan industri pula, mereka perlu membelinya. Jadi,  YPNM mencadangkan kerajaan menyediakan pinjaman wang yang mudah daripada bank-bank tempatan.

Mengurangkan subsidi

“Menerusi cara ini, kerajaan dapat mengurangkan subsidi yang begitu banyak diberikan kepada konsesi-konsesi, pembekal tenaga yang menggunakan gas, diesel serta hydrogen  karbon yang lain.

“Ini juga menjaga keadaan alam sekeliling daripada pencemaran, pelepasan gas-gas karbon dioksida. Keadaan ini juga menjamin kebersihan alam sekitar dan udara daripada tercemar dan mengurangkan pemanasan
global,” katanya di sini semalam.

Baru-baru ini, dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) di Putrajaya, Datuk Seri Anwar Ibrahim dilaporkan berkata, tiada lagi subsidi elektrik bagi kediaman yang menggunakan bekalan elektrik yang tinggi pada masa depan.

Perdana Menteri berkata, kediamaan yang dikategorikan sebagai ‘penggunaan elektrik tinggi’ tidak seharusnya menikmati subsidi tarif elektrik disediakan kerajaan.

Anwar berkata, golongan B40 dan M40 masih kekal menikmati subsidi dan tiada kenaikan  tarif elektrik, namun kediaman yang menggunakan elektrik tinggi akan dikenakan bayaran ikut harga pasaran.

Pada 18 Mei lalu, Profesor Adjung di Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI), Datuk Dr. Ir. Guntor Tobeng dilaporkan berkata, pengguna yang bakal terbeban ekoran pengumuman Perdana Menteri bahawa tiada lagi subsidi untuk mereka yang yang menggunakan banyak elek trik boleh memikirkan sumber alternatif daripada tenaga boleh baharu (TBB) iaitu dengan memasang panel solar.

Guntor berkata, pemansuhan subsidi akan menyaksikan jumlah penggunaan elektrik bagi mereka yang menggunakan pendingin hawa meningkat tinggi.

https://www.utusan.com.my/nasional/2023/05/elektrik-bekalkan-6-8-juta-isi-rumah-dengan-panel-semikonduktor-solar-percuma/

Leave a Comment
*Please complete all fields correctly